Povestiri din curtea școlii / Despre proiect

15 copii și tineri au pregătit spectacol de teatru bazat pe poveștile lor din cartierul Ferentari. Spectacolul a avut premiera în data de 11 martie 2016. Detalii despre reprezentațiile publice ale spectacolului din lunile martie și aprilie se află pe pagina de evenimente și pagina de Facebook a proiectului.

Proiectul Povestiri din curtea școlii își propune să aducă arta în sprijinul educației, al dezvoltării personale, precum și al discutării și rezolvării unor probleme de discriminare și marginalizare. Realizarea spectacolului de teatru este coordonată de actorul Ionuț Oprea, iar atelierele de improvizație sunt conduse de actori din trupa de impro Backstage Boys.

Fotografii realizate de Adi Tudose, la atelierele de teatru și la repetiții.


Cei 15 copii care fac parte din proiect au lucrat, sub îndrumarea artiștilor implicați, la construirea unui spectacol de teatru bazat pe propriile lor povești. Din luna aprilie a anului 2015, copiii au participat săptămânal la ateliere de teatru sport și improvizație, au contribuit la dezvoltarea textului piesei de teatru, au lecturat și memorat scene, făcut repetiții și s- au pregătit pentru a performa în fața publicului în primăvara anului 2016, în mai multe locații culturale.

Proiectul Povestiri din curtea școlii contribuie la asigurarea accesului la cultură pentru copii din gheourile cartierului Ferentari din București. Proiectul are mai multe mize. Pentru copiii implicați, care trăiesc într-un mediu imprevizibil și sunt expuși la multiplele efectele ale marginalizării și sărăciei, proiectul reprezintă o ocazie de a-și dezvolta creativitatea, abilitățile artistice, spiritul de echipă, atenția, capacitatea de concentrare şi de a găsi o motivație pentru a rămâne constanţi în activitate. Astfel, proiectul își propune să scoată în evidență rolul artei și al culturii în a contribui la schimbarea atitudinilor și a valorilor comunităților dezavantajate. În plus, proiectul vine în întâmpinarea nevoilor comunității marginalizate de a-și exercita dreptul fundamental la cultură, un drept obturat prin excluziunea și deprivarea structurală de bunuri și servicii cu care aceste comunități se confruntă. Pentru publicul larg, proiectul își propune să contribuie la schimbarea prejudecăților negative cu privire la minoritatea romă și la comunitățile tip ghetou, expunând publicul la producții culturale ce provin din aceste medii.

În cadrul proiectului, a fost lansată și o campanie anti-discriminare, prin realizarea și diseminarea a două spoturi video în care tineri implicați în proiect se bucură de susținerea unor artiști profesioniști în aducerea în atenția publicului a unor efecte ale discriminării.

Spoturi video anti-discriminare:

Cu: Tudor Chirilă, Claudiu Dumitru, Eugen Matei Lumezianu, Livia Păun

 

Cu: Jean-Lorin Sterian, Toto Horvat, Monica Istrate

 

Trailerul spectacolului:

 


PARTENERI     EVENIMENTE    GALERIE FOTO     FACEBOOK